Řád školní jídelny

  1. Školní jídelna poskytuje stravovací služby ve dnech školního vyučování žákům základní školy, žákům dalších subjektů provozujících činnost školy nebo školského zařízení a dalším osobám (cizím strávníkům)   v rámci doplňkové činnosti.
  2. Řízením školní jídelny je pověřena vedoucí, která jedná jménem školní jídelny a je přímo podřízena řediteli školy.
  3. Obědy se vydávají v době od 11,35 - 14,00 hod. /případná změna výdejní doby bude nahlášena vždy předem/.
  4. Dozor nad žáky základní školy vykonávají pedagogičtí pracovníci školy. Personál školní jídelny do výkonu pedagogického dozoru nezasahuje.
  5. Strávníci jsou povinni nosit čip, chovat se ukázněně, ohleduplně a v souladu s hygienickými pravidly.  

Při nedodržení těchto požadavků může být strávníkovi poskytování této školské služby odepřeno.

Náhradní doklady za zapomenuté čipy se vydávají v kanceláři u jídelny v době

                                          11,35 - 13,45

  1. Strávníci přistupují k výdejnímu pultu spořádaně, nepředbíhají, vyzvednou si tác a příbory, přiloží čip

ke čtecímu zařízení, požádají o přiměřené množství stravy a odnesou si oběd ke stolu.

Dodržují zásady kulturního stolování, oběd zkonzumují v jídelně, nevynášejí jídlo ani nádobí z jídelny,

po jídle uklidí tác a nádobí na určené místo.

  1. Obědy se odhlašují vždy předem do 14: 00 hod předešlého dne, vyjma pondělí kdy je možné oběd odhlásit telefonicky do 7: 30 hod.
  2. Při školních akcích, kterých se účastní celé třídy, odhlašují obědy hromadně vedoucí akcí nejpozději týden před konáním akce.
  3. Obědy pro cizí strávníky a nemocné děti v první den nemoci se vydávají v době

                            od 11,15 -11,40 hod. a od 13,45-14,00 hod.

Dle vyhlášky o školním stravování 48/1993sb.§ 7 nemají žáci v době nemoci nárok na dotovanou stravu.

  1. Jídelní lístek je zveřejněn na nástěnce u hlavního vchodu, před jídelnou a na internetových stránkách školy
  2. Strávníci si mohou volit ze dvou druhů jídel. Skladba oběda: polévka, hlavní jídlo, nápoj, případně ovoce nebo moučník. Z provozních důvodů a se souhlasem ředitele školy může být volba ze dvou jídel dočasně omezena.
  3. Platba za obědy probíhá převodem z účtu. Termín splatnosti je 25. předešlého měsíce na měsíc příští. / tzn.: Platba vždy dopředu /
  4. Jakékoli závady ať technického nebo hygienického charakteru je nutno okamžitě hlásit paní kuchařce u výdejního pultu nebo pedagogickému dozoru.
  5. Připomínky / stížnosti, pochvaly / ke školnímu stravování prosíme předat vedoucí školní jídelny nebo řediteli školy.



 

Naše jídelna se inspiruje a vyhledává alternativy

pro sestavování jídelního lístku v souladu s doporučenou pestrostí stravy
Nové recepty – např. Kuře s luštěninovým bulgurem
/bulgur je označení pro předvařenou nalámanou celozrnnou pšenici, která se používá jako součást pokrmů/ 

V návaznosti na novelu vyhlášky č. 170/2005 sb. o školním stravování ve znění vyhlášky 17/2015 se mění nejen realizace dietního stravování, ale i pestrost stravy na jídelním lístku.

Např.
- nezařazovat masovou polévku před sladké a luštěninové pokrmy
- nepřidávat  uzeniny do pokrmů pro vylepšení chuti
- zařazovat plnohodnotné bílkoviny v kombinaci s obilovinami 
   /čočka s chlebem, rizoto s luštěninami aj./

Méně známé druhy jídel  a surovin:

kroupový pilaf               - vepřové maso, kroupy, zelenina

grenadýrský pochod     - brambory, cibulka, těstoviny, slanina

myslivecká směs           - vepř. maso, játra, zelenina

irský guláš                    - vepř. maso, houby, zel. fazolky, karotka

houbový kuba              - kroupy, houby, koření

torteliny                       - druh těstovin s náplní

nastavovaná kaše       - bramborová kaše, krupky, koření

fazolový kotlík            - fazole, brambory, zelenina

Yofresh                      - jogurtová tatarka

Bulgur                       - předvařená nalámaná celozrnná pšenice

Jáhly                      - potravinářská surovina, která je vyráběna loupáním prosa

Cizrna                      - římský hrách

Pohanka                  - druh obiloviny

Kuskus       - spařená a do kuliček tvarovaná krupice z pšenice, ječmene, prosa

Šoulet                         -  hrách a kroupy

Peperonáta                - grilované papriky

Perkelt                       - vepřové maso, mletá paprika, rajský protlak, smetana

Tyrolské brambory    - brambory, slanina, klobása, majoránka, těstoviny

Džuveč                        - vepřové maso, ml. paprika, rajský protlak, drcené rajské

Bulgureto                  - rizoto z bulguru

Tarhoňa                    - druh těstoviny

Zahalané rybí filé     - ryba, slanina, smetana, rajské

Matýskův mls           - kuřecí maso, směs koření, bezlepkové těstíčko

Paella                      - směs koření – kurkuma, cibule, paprika, pepř, česnek

Tokáň                      - „ guláš „ s paprikami

Koložvárské zelí     - bílé zelí, rýže, mleté vepřové maso, ml. paprika, smetana

Špecle                       - vaječné těstoviny

Dřevorubecké brambory  - brambory, slanina, houby – zapečené s vejcem

Zbruf                       - mleté vepřové maso, rajský protlak, ml. paprika, zel. lečo

Řecká musaka        - mleté maso, bešamel, lilek, cuketa, rajské

 

 

                                                     Ryby:

Mahi- Mahi     -     zlak nachový         pangasius        -   sladkovodní ryba

rybí burger      -     aljašská treska       máslová ryba  -       butterfish

losos                                                    tilápie             -       mořská ryba